piątek, 19 lutego 2010

Tortilla




To czasochłonna potrawa.


SKŁADNIKI
tortilla kukurydziana:
3 szklanki
maki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 do 2 szklanek letniej wody



nadzienie:
pół kg drobiowego mięsa mielonego
czerwona fasola
papryka konserwowa
kukurydza
puszka pomidorów
cebula
czosnek
sól
pieprz
przyprawa do potraw meksykańskich


sos avocado:
avocado - 1 sztuka
cytryna
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
pieprz
sól

sos czosnkowy: 
jogurt naturalny 
czosnek - 2 ząbki 
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE
Tortilla:
Mieszamy składniki w misce i zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie. Kiedy nie będzie się kleić do rąk to znak, że ciasto jest już dobre,  wówczas przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 12-15 części i każdą część wałkujemy formując okrągły kształt.  Placki pieczemy na rozgrzanej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony, aż brzegi się wysuszą, a na środku powstaną bąble. Po zdjęciu tortilli z patelni, wyrownujemy powierzchnię - pozbywamy sie wówczas bąbli. Po wystygnięciu dodajemy nadzienie, składamy tortille na pół i polewamy sosikami.

Nadzienie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni.  Kroimy w kostkę cebulkę i smażymy. Gdy będzie już zaszklona dodajemy mięso i 3 ząbki czosnku. Do podsmażonego mięsa wrzucamy fasolę czerwoną, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę. Przyprawiamy. Na koniec dodajemy puszkę pomidorków i gotujemy do momentu, aż wyparuje woda i nadzienie stanie się gęste. Czasem dodaję łyżkę mąki, by skrócić czas gęstnienia :).


Sos z avocado:
Są różne przepisy na sosik z avocado. Tym razem zastosowałam ten. 
Obieramy avocado ze skórki. Kroimy na kawałki i trzemy na tarce z najdrobniejszymi oczkami. Następnie wrzucamy avocado do blendera, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 3 łyżki jogurtu. Miksujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.


Sos czosnkowy 
Do jogurtu wciskamy czosnek. Solimy, pieprzymy i mieszamy :).

 Uffff, już po wszystkim!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy