sobota, 20 lutego 2010

Grzanki Kacanki

To dobre na sobotniego kaca. Pyszne, tłuściutkie pomaga w powrocie do rzeczywistości ;)

Składniki: 
2 kromki chleba
1 jajko 
Kilka plastrów szynki
Kilka plastrów sera żółtego
Masło
Sól
Pieprz


Przygotowanie:
Wbijamy jajko do głębokiego talerza. Roztrzepujemy widelcem. Solimy i pieprzymy. Następnie maczamy w tym chleb z obu stron. Układamy na kromce plastry szynki i przykrywamy żółtym serem. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masełko i kładziemy chlebek. Przykrywamy pokrywką. Jak serek się rozpuści wówczas zdejmujemy pokrywkę i podsmażamy jeszcze około 5 minut by grzanka stała się chrupka.
 Wersja "na wypasie" - zamiast chleba bułka pszenna, ukrojona tak by nie było spodów czy wierzchów ;).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy