środa, 17 lutego 2010

Proste i pyszne ciasto francuskie

Dostałam dziś reprymendę od kolegi za nie używanie polskich znaków, a mianowicie:
Stara! Zacznij polskich znaków używać na blogu ;P, bo jeszcze do ciasta ktoś doda jabłka z sądu zamiast z sadu i co będzie!
Dziękuję Grzesiu za zwrócenie jakże słusznej uwagi i postanawiam się poprawić.

A propos jabłek dziś proste i łatwe w przygotowaniu danie, a jakże pyszne:
Ciasto francuskie z jabłkami (albo gruszkami) z serem rokpol - to jest łatwe gdy używa się gotowego ciasta francuskiego, gdyż przygotowanie takiegoż jest bardzo czasochłonne... Niemniej jak nie mamy zbyt wielu czasu możemy wypróbować ze sklepu.

Składniki:
Ciasto francuskie - 1 opakowanie
3 jabłka albo 3 gruszki (mnie osobiście smakuje lepiej z jabłkiem)
25 dag sera rokpol
10 dag orzechów włoskich
1 jajko

Przygotowanie:
Obieramy jabłka/gruszki, oczyszczamy z gniazd ziaren i kroimy w plastry. Z ciasta wycinamy spore kwadraty, na ich środku układamy jabłka (3 warstwy) oraz ser pleśniowy (2 warstwy). Składamy rogi ciasta do środka (tak jak koperta), smarujemy ciasto z wierzchu żółtkiem i wsadzamy na 15 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Podajemy na ciepło posypane orzechami.
Smacznego !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy