Dziś kuchnia indyjska. Z góry przepraszam za zdjęcie...
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 opakowanie jogurtu greckiego
Miąższ z limonki
Kawałek imbiru
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki Garam Masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
Pół łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki oliwy z pestek winogron
Sałatka:
4 duże zielone ogórki
Świeża mięta
Sól
Przygotowanie:
Nakłuwamy piersi i wkładamy do głębokiego naczynia. Do blendera wlewamy jogurt, poszatkowany czosnek i imbir, miąższ z limonki, oliwę oraz wszystkie przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę, którą następnie wlewamy do naczynia z piersiami. Przykryte sosem piersi odstawiamy na około 12 godzin. Po upływie 12-stu godzin pieczemy kurczaka w piekarniku, oczywiście wraz z sosem.
Kurczak ma intensywny smak i jest dość ostry, dlatego świetnie pasują do niego starte ogórki z listkami świeżej mięty. Tej ostatniej nie widać na zdjęciu gdyż kolega Dominik zapomniał kupić...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Szukaj na tym blogu
Obserwatorzy
Archiwum bloga
-
▼
2010
(37)
-
▼
lutego
(13)
- Staropolsko....
- Spaghetti z kaparami
- Kurczak Tandoori
- Bakłażan zapiekany z pieczarkami i ricottą
- Sałatka z rucoli i suszonych pomidorów
- Grzanki Kacanki
- Tagioline z łososiem i suszonymi pomidorami
- Sałatka bez nazwy
- Tortilla
- Proste i pyszne ciasto francuskie
- Pierozki ravioli z serem zapiekane w pomidorach....
- Zapiekanka szpinakowa
- Zatem...
-
▼
lutego
(13)
Smaczne pewnie to i jest, ale nie wyglada dobrze. Powinno barsziej kontrastowac z zastawa. Pamietaj, ze je sie oczami!pau
OdpowiedzUsuń