wtorek, 23 lutego 2010

Kurczak Tandoori

Dziś kuchnia indyjska. Z góry przepraszam za zdjęcie...

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 opakowanie jogurtu greckiego
Miąższ z limonki
Kawałek imbiru
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki Garam Masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
Pół łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki oliwy z pestek winogron

Sałatka:
4 duże zielone ogórki
Świeża mięta
Sól

Przygotowanie:
Nakłuwamy piersi i wkładamy do głębokiego naczynia.  Do blendera wlewamy jogurt, poszatkowany czosnek i imbir, miąższ z limonki, oliwę oraz wszystkie przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę, którą następnie wlewamy do naczynia z piersiami. Przykryte sosem piersi odstawiamy na około 12 godzin. Po upływie 12-stu godzin pieczemy kurczaka w piekarniku, oczywiście wraz z sosem.
Kurczak ma intensywny smak i jest dość ostry, dlatego świetnie pasują do niego starte ogórki z listkami świeżej mięty. Tej ostatniej nie widać na zdjęciu gdyż kolega Dominik zapomniał kupić...

1 komentarz:

  1. Smaczne pewnie to i jest, ale nie wyglada dobrze. Powinno barsziej kontrastowac z zastawa. Pamietaj, ze je sie oczami!pau

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy