sobota, 20 lutego 2010

Sałatka z rucoli i suszonych pomidorów

Uwielbiam suszone pomidory! Mogłabym je jeść tonami!

Składniki: 
Rucola
Suszone pomidory w oleju
Prażony słonecznik
Mozzarella
Bazylia
Pieprz
Sól
Oliwa z pestek winogron
Ocet balsamiczny

Grillowana pierś z kurczaka: 
Pierś z kurczaka
Mieszanka przypraw:
papryka słodka,
curry,
sól,
pieprz,
vegeta,
kolendra,
karmadon,
imbir


Przygotowanie:
Mieszam składniki przyprawy do kurczaka. Ubijam pierś by była cieńsza. Posypuję przyprawą i odstawiam na godzinę. Po godzince piekę ja na grillu - jak ktoś nie ma grilla spokojnie można owinąć pierś folią aluminiową i wrzucić do piekarnika.
Rucolę myjemy, suszymy, wkładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone pomidory i słonecznik. W szklance robimy sos z kilku łyżek oliwy, octu balsamicznego, bazylii, soli oraz pieprzu. Czasem dolewam olej z pomidorków. Ja to wszystko robię "na wyczucie". Lubię kwaskowy smak, zatem ocet u mnie przeważa. Wlewam sos i odstawiam sałatkę na pół godziny. Po pół h przesypuję sałatkę na talerz, posypuję kilkoma kawałeczkami mozzarelli i podaję z gorącą piersią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy