środa, 24 marca 2010

Grillowany łosoś z sosem szczawiowym

Składniki
2 filety z łososia
1 słoiczek szczawiu
2 szalotki
100 ml wina białego
150 ml śmietany
Pieprz
Sól
Vegeta
Odrobina syropu klonowego (może być cukier)



Przygotowanie
Szalotkę drobno pokrojoną smażymy na patelni. Następnie dodajemy szczaw i wino. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Kwaskowy smak szczawiu łagodzimy odrobiną syropu klonowego lub cukrem. Całość dusimy około 20 minut. Na koniec dodając śmietanę. W między czasie posolonego i popieprzonego łososia grillujemy na specjalnej do tego celu przeznaczonej patelni. Rybę podaję polaną sosikiem z ryżem jaśminowym oraz kiełkami. Znów prosto, szybko, a jak smacznie!

1 komentarz:

  1. połączenie łososia i szczawiu jest mi zupełnie nieznane
    ale tym bardziej mam na nie ochotę

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy