piątek, 5 marca 2010

Sałatka z cieciorki i suszonych pomidorów

Ciecierzyca pochodzi z zachodniej Azji, a paradoksalnie zamiennie nazywa się ją grochem włoskim. Jest niezwykle bogata w składniki odżywcze. Zawiera więcej żelaza niż inne warzywa strączkowe.To zbiór nienasyconych kwasów tłuszczowych, doskonałe źródło białka, wapnia, potasu,  i witamin z grupy B.
I to co jest w niej niezwykle to fakt, że po spożyciu daje na długo uczucie sytości.








Składniki:
2,5 szklanki ciecierzycy
150 g suszonych pomidorów w oleju
70 g pestek słonecznika
1 ogórek
Suszona bazylia
Pieprz
Sól
4 łyżki oliwy z pestek dyni



Przygotowanie: 
Ciecierzycę gotujemy na wolnym ogniu w posolonej lekko wodzie. Gdy już będzie miękka i ostudzona
dodajemy resztę składników. Mieszamy i przyprawiamy. Oliwa z pestek dyni świetnie komponuje się z orzechowym smakiem ciecierzycy.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy