czwartek, 8 lipca 2010

Caprese - mozarella z pomidorami

Uwielbiam mozarelle, a w tej odsłonie to prawdziwy raj dla podniebienia. Najlepszy jak dla mnie rodzaj to Mozzarella di Bufala, ale jest strasznie trudno dostępna na polskim rynku. Niemniej gdy uda się Wam ją dostać, gorąco polecam przyrządzenie w ten właśnie sposób.











Składniki: 
2 sery mozzarella (użyłam Santa Lucia)
2 pomidory
Pęczek świeżej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
Szczypta soli
Szczypta  pieprzu


Przygotowanie:
Rozdrobniony czosnek zalewamy octem i oliwą. Dodajmy cukier i całość ucieramy. Pokrojony w plastry o grubości około 0,5 centymetra ser oraz pomidory układamy na talerzu. Solimy i pieprzymy. Następnie polewamy całość sosem. Na koniec ozdabiamy listkami bazylii. Można także przed polaniem sosem posypać całość pokrojonymi, czarnymi oliwkami.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy