czwartek, 15 kwietnia 2010

Sałata w sosie cytrynowo-miodowym



Tę sałatkę miałam zaszczyt posmakować po raz pierwszy w tym tygodniu podczas Pidżama Party u mojej pozytywnie szalonej koleżanki Moniki. Dziś przygotowałam ją sama, ale Monia zgodziła się na podzielenie się przepisem z Wami :)






Składniki: 
Główka sałaty
100 gram orzechów włoskich
100 gram sera pleśniowego Lazur
Pół avocado
Pół gruszki (Moni sałatka była z jabłkiem)
Pół cytryny 
1,5 łyżki miodu
5 łyżek oliwy 


Przygotowanie: 
Opłukane liście sałaty rwiemy na kawałeczki. Orzechy zaparzamy by nie były gorzkie i dodajemy do sałaty. Z połowy cytryny wyciskamy sok do którego dodajemy miód i oliwę. Wymieszanym sosem zalewamy sałatę. Na wierzch rozsypujemy ser pokrojony w kosteczkę. Na bokach talerza układamy naprzemiennie kawałki avocado i gruszki. Można też wymieszać całość składników. Podczas jedzenia nabijałam na widelec po kilka składników, wówczas smaki się pysznie przenikają.

1 komentarz:

Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy