niedziela, 18 kwietnia 2010

Krem pomidorowy z czosnkowymi bagietkami

Zastanawiam się czy domeną mojego gotowania są proste w przygotowaniu potrawy, czy to same gotowanie przychodzi mi z taką lekkością. Każdy wpis zaczynam myślą:  "Jej, znów nic skomplikowanego..." No, ale przecież w prostocie tkwi cały urok. Podobnie mam z modą - prosta elegancja z lekką finezją to coś co najbardziej kocham. Niemniej jednak wróciłyśmy wczoraj z moją kochaną koleżanką Paulinką z zakupów i w krótkim czasie przygotowałyśmy zupę krem, która wybornie dopieściła nasz zmysł smaku.








Składniki: 
2 kostki rosołowe
Około 1,5 - 2 litry wody
1 duża marchew
1 pietruszka
Kawałek selera
Około 1 kg ziemniaczków
150 gr przecieru pomidorowego
Kilka kawałków papryki konserwowej
Śmietana / jogurt (my uzyłyśmy jogurtu, obie mamy fioła na punkcie figury)
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
Pieprz
Sól
Kilka kromek bagietki
3 łyzki masła
2 ząbki czosnku


Przygotowanie: 
Zagotowujemy wodę, dodajemy do niej 2 kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. W miedzy czasie obieramy wszystkie warzywa, kroimy w kostkę i wrzucamy do wody. Gotujemy aż warzywa staną się bardzo miękkie. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Następnie ucieramy całość na gładką masę. Jeśli używamy śmietany proponuję ją wlać do całości i również ucierać. Jesli wolimy jogurt, polewamy nim delikatnie środek żeby się nie zważył. Na koniec ozdabiamy krem kawałkami pokrojonej papryczki. W między czasie ugniatamy widelcem masło wraz z sola, pieprzem i czosnkiem, wcześniej rozgniecionym wyciskarką. Smarujemy i wkładamy doslownie na 5 minut do rozgrzanego piekarnika.
Mmmmm, palce lizać :):):)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy