sobota, 3 kwietnia 2010
Marmurkowa Babka Wielkanocna
Składniki:
4 duże jajka
Niecała szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczane
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
2 łyżeczki ciemnego kakao
Aromat arakowy
Przygotowanie:
Najpierw proponuję rozpuścić magrarynę by zdążyła się ostudzić w czasie gdy musimy wykonać inne czynności niezbędne do powstania naszego dzieła. Natępnie rozdzielamy białka od żółtek. Białka odrobinę solimy i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy. Ja zawsze dodaję odrobinę soku z cytryny, wówczas konsystencja robi się bardziej miękka. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczną, proszek do pieczenia i wlewamy rozpuszczoną margarynę. Całość ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy ubite białka.
Blaszkę do babki smarujemy margaryną i posypujemy tartą bułką. Wlewamy 3/4 masy. Do pozostałej części dosypujemy kakao, mieszamy i falistym ruchem wlewamy do foremki. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 40 minut. Dla bezpieczeństwa badamy za pomocą patyczka, czy jest upieczona.
Gorące ciasto można dodatkowo polać masą kakaową albo czekoladą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
lubię kolorowe babki
OdpowiedzUsuńpięknych świąt!