I znów w przygotowaniu proste danie, ale jakże wykwintne:).
Składniki:
30 dag dużych krewetek
Pół paczki makaronu ryżowego - używam tasiemek
1 opakowanie serka tofu
Pęczek posiekanych rzodkiewek
Garść orzechów ziemnych bez soli
1 mała czerwona papryka
Puszka kiełków fasoli mung
Pęczek cebulek dymek
Pęczek natki pietruszki
1 jajko
4 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy
3 łyżki octu ryżowego
1/4 szklanki sosu rybnego
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Orzechy, czosnek i natkę pietruszki rozdrabniamy. Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posolone krewetki z posiekaną pietruchą i czosnkiem. Smażymy je krótko, około 3 minut - w przeciwnym razie zrobią się gąbczaste. Przekładamy krewetki na talerz. Teraz smażymy tofu, rzodkiew, cebulkę i paprykę. W między czasie roztrzepujemy jajko. Gdy tofu się przyrumieni wlewamy jajko i czekamy aż się zetnie. Dodajemy kiełki. W szklance mieszamy sos rybny, ocet ryżowy i cukier. Wlewamy do całości i czekamy, aż zacznie wrzeć.Do miseczek wkładamy makaron, polewamy sosem z warzywami i serkiem tofu. Na wierzch kładziemy krewetki i posypujemy orzeszkami. Mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz